Bloggat - Grafik-accelerera din IT-miljö! - Advitum

Bloggat – Grafik-accelerera din IT-miljö!

Publicerad 26 februari 2018 i Okategoriserad av Markus Persson

Markus Lundberg

Det var faktiskt rätt länge sedan man kunde börja stoppa i grafikkort i sin server och få fram kraftfulla virtuella arbetsplatser som blev åtkomliga från vilken typ av enhet som helst.

Fler och fler inser också fördelarna med det. Alternativet är att köpa in en kraftfull arbetsstation till användarna som skall rita i CAD eller göra avancerade beräkningar, använda prestandakrävande designprogram mm. Arbetsstationerna blir antingen en överprisad laptop som väger nånstans runt 4 kg eller en stationär maskin som låses fast i  skrivbordet.

Det rimmar dåligt med dagens krav på mobilitet tyvärr. – Därför är grafikkort i exempelvis en Citrix XenDesktop eller Vmware View miljö ett lockande alternativ, som fler och fler finner nyttan med.

Vi har länge jobbat med denna typ av lösningar för våra kunder, vi ser nu att flera väljer att integrera grafikkort även för mer traditionella VDI och XenApp uppsättningar.

Om du undrar varför så kommer här en förklaring.

  • Även vanliga applikationer såsom office-paketet Webbläsare mm kan idag dra nytta av ett grafikkort för att rendera grafik. En GPU (Grapical Processing Unit) är mycket smartare uppbyggd för att snabbt kunna beräkna grafik och multimedia än en traditionell CPU (Central Processing Unit). En applikation som klarar av att hantera detta kommer därför att skicka beräkningsinstruktioner för multimedia till den snabbare GPUn för rendering. Vilket också får till följd att den traditionella CPUn blir avlastad.
  • Webläsare idag innehåller massor med grafiskt material, förutom den klassiska reklamen så går mer och mera via video. I en XenApp installation till exempel blir detta ett större och större problem då webbläsarna tar en stor del av den tillgängliga kapaciteten i miljön.

I Windows 10 kan man se belastningen på sin GPU via ”Task Manager”, bara genom att starta Google Chrome och gå in på en av de vanliga nyhetssidorna så användes genast 10% av GPUs resurser på min laptop. Kapacitet som hade lastat min vanliga CPU om grafikkortet inte varit tillgängligt.

Utbudet för serverbaserad grafikkort domineras av Nvidia, de har varit i stort sett ensamma på marknaden i flera år. På Citrix Summit fick vi en pratstund med vad som spås bli utmanaren nämligen AMD.

AMD har även dom gjort grafikkort länge men inte till servertillämpningar. Men med sin serie FirePro tar man alltså upp jakten på Nvidia.
AMDs uppenbara fördel är deras licensmodell, Nvidia har en licensiering som bygger på att man prenumererar på licensen, vilket gör att grafikkorten kommer med en månadskostnad. AMD väljer att sälja sina grafikkort för en engångssumma.

Nvidia har nyligen lanserat en helt ny produktlinje i deras Tesla serie, vilket gör att AMD hamnar lite efter i topp-prestanda då de nya korten kom ut.

Båda leverantörerna finns specificerade hos de ledande hårdvarutillverkarna, vilka kort som passar respektive servermodell kan man utläsa av Nvidias och AMDs HCL (Hardware compability list)

Länkar:

https://pro.radeon.com/en/solutions/vdi/

http://www.nvidia.com/object/grid-certified-servers.html

Vilken typ av användare skall använda miljön, och vilket kort är bäst lämpat för dem? Behövs det till alla användare?

Om du står inför en uppgradering av er hårdvara, kan det vara aktuellt att även titta på hur miljön skall grafik-accelereras, för att dina användare skall få den bästa användarupplevelsen.

Olika kort för olika typer av tillämpningar kan vara en knepig frågeställning där vi på Advitum kan stötta dig i ditt beslut, vi diskuterar gärna möjligheterna som finns och kan fylla i luckor i upphandlingar där hårdvaruleverantörerna inte har expertkunskap i VDI och XenApp-lösningar.

Tillbaka till nyheter

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.