Bloggat - Nytt i XenApp / XenDesktop - Advitum

Bloggat – Nytt i XenApp / XenDesktop

Publicerad 19 juni 2018 i Okategoriserad av Markus Lundberg

Citrix har under våren släppt flera nya releaser av Citrix XenApp / XenDesktop och som vanligt redovisar vi i en bloggpost de viktigaste nyheterna, håll till godo!

Application Probing
Application probing är en efterlängtad funktion som innebär att man kan schemalägga applikationstester från olika siter (klienter) för att upptäcka och agera på problem så tidigt som möjligt.

Genom att installera en Citrix Application Probe Agent på en windows klient kan man via Citrix Director konfigurera så att klienten schemalagt startar en Citrix-applikation och rapporterar resultatet till Citrix Director där det sammanställs och man kan enkelt se svartider och problem från olika klienter.

Vidare kan man också konfigurera så att larm och resultatet av proberna exempelvis mailas till en helpdesk eller Citrix-administratör.

Läs mer HÄR

Native Outlook Cache in UPM
Ett stort problem i XenApp / Xen Desktop-miljöer har varit att hantera Outlook-cachen på ett bra sätt. Nu har Citrix i och med Profile Management 7.18 löst detta genom att låta Outlook cache file och Microsoft search database följa med användarens profil.  Detta sker genom att en egen VHDX-baserad enhet mappas för användaren där dessa lagras, se mer info HÄR

Interactive Session drill-down
Ett vanligt problem är långa inloggningstider och möjligheten att få veta vilken del av inloggningen som tar längst tid. I och med 7.18 så finns det möjlighet att i Citrix Director se mer detaljerad infoirmation om vilka delar av inloggningen som tar längst tid. I Director är inloggningen uppdelad i tre delar som i sin tur kan felsökas vidare.

  • Pre-userinit
  • Userinit
  • Shell

Vidare har man också tagit fram en bra instruktion för att felsöka långa inloggninsgtider HÄR

Battery icon notification
Denna förbättring innebär att man kan se statusen på batteriet i en Citrix-session som körs på en laptop.

Enhanced webcam functionalitty
Följande förbättringar är genomförda kring webcams

  • Det riktiga namnet visas istället för Citrix HDX Webcam
  • Multipla webcams stöds
  • HD upplösning är supportat
  • Plug and play inne i applikationer

Fast smart card
Denna funktion ökar prestandan när smarta kort används över WAN-förbindelser med långa svarstider. Det aktiveras som standard på VDA men behöver aktiveras manuellt på klienten.

Thinwire
Flertalet förbättringar är implementerade för att förbättra upplevelsen, främst vid lägre bandbredder (<2 Mbps) och/eller högas svartider (>200ms)

Session Watermark
I och med 7.17 introduceras möjligheten att visa en session watermark bestående av inloggad användares namn. Syftet är att motverka dataläckage i form av kamerabilder eller screenshots i olika sammanhang.

Möjlighet att kontrollera hur applikationer startas i en publicerad Desktop
XenApp 6.5 funktionen Session sharing är en förbättring som länge varit efterfrågad. I och med funktionen VPrefer  får man en likvärdig funktion där man enkelt kan styra om applikationen ska startas lokalt i desktopen eller startas som en publicerad applikation. Läs mer HÄR

Tillbaka till nyheter

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.