Bloggat - MCS eller PVS vilket är bäst? - Advitum

Bloggat – MCS eller PVS vilket är bäst?

Publicerad 11 november 2016 i Okategoriserad av Markus Persson
advitum-personal07b

Markus Lundberg, Advitum

För närvarande jobbar Advitum mycket med en kund som ligger drygt en timmes bilresa från oss. Då projektet innefattar flera resurser i omgångar, passar vi på att samåka dit. Förutom miljöaspekten har även en stor fördel blivit att man får ett par timmar om dagen att verkligen prata med sina kollegor.

Inte helt oväntat med bilen full av konsulter glider samtalen allt som oftast in i någon slags teknikfrosseri där det avhandlas allt från märken på elverktyg såsom olika Citrixlösningar, frågeställningar och om hur man lättast scriptar en migrering av en filserver.

Häromdagen avhandlade vi  ämnet Citrix Machine Creation Services VS Citrix Provisioning Services, då en kund fått höra att Machine Creation services (MCS) inte alls lämpar sig för större installationer av Citrix XenApp/XenDesktop. Provisioning Services (PVS) påstods vara det enda alternativet för en miljö med fler än ca 100 användare. Jag vill här ta upp några skillnader som kan vara bra att känna till innan man väljer arkitektur.

Länge har dessa två tillämpningar stått vid sidan om varandra och till synes konkurrerat för att lösa samma frågeställning. Bakåt i tiden har skillnaderna i hastighet och funktion varit anmärkningsvärda och detta har delat in Citrixanhängare i två läger, MCS vs PVS.

Utvecklingen av de båda verktygen har ju onekligen gått framåt de senaste åren och det kan vara bra att göra en utvärdering av vilka delar som är viktiga för just din installation. Det finns idag betydligt färre skillnader i funktion än vad det gjorde bara för ett år sedan, verktygen har närmat sig varandra även om de fortsatt vara olika i arkitekturen.

Advitum väljer inte att rekommendera den ena före den andra, det finns tillfällen då MCS respektive PVS är bättre lämpade för uppgifterna som skall lösas men ofta kan vilken som av produkterna klara av att lösa uppgiften.
Om man tittar på skalbarheten återfinner vi bland våra kunder installationer som bygger på båda och spannet av användare  är från en handfull  XenApp användare upp till 1000 tals VDI maskiner.

Molnlösningar ha väl inte gått någon obemärkt förbi och här hittar vi en stor skillnad då PVS inte har stöd för molnlösningar som exempelvis Microsoft Azure, här används bara MCS maskinhantering.  Fördelen med PVS är att den är den enda av de två som stödjer fysiska maskiner.

En annan parameter man bör överväga är hur miljön ser ut i övrigt, en PVS installation ställer högre krav på nätverket, medans en MCS installation jobbar intensivare mot lagringen i hypervisorn som används. Installerar man systemen i en redan befintlig miljö finns kanske begränsningar i infrastrukturen som på sikt leder till en sämre användarupplevelse.

Använder man något av verktygen redan är det säkerligen så att man önskat en bättre hantering av de maskiner man har i miljön, att servrarna kan uppdateras samtidigt via en golden image är oftast den största anledningen till att man börjat använda sig av MCS/PVS.
Då är det ju klart att denna process skall gå smidigt och det skall kunna gå att backa tillbaka om något går snett vid uppgraderingen, här erbjuder de båda lösningarna olika arbetssätt. Skillnaderna mellan dessa kan vara avgörande kring vilken teknik som är lämpligast.

Sammanfattningsvis finns det flera parametrar som spelar in vid valet emellan teknikerna och era krav på tillgänglighet, funktionalitet och arbetssätt sätter spelreglerna kring vilken teknik som lämpar sig för just er installation.

Vi sätter mer en gärna upp en workshop för att bena ut just era förutsättningar kring val av arkitektur och genomförande.

Markus Lundberg, Advitum

Tillbaka till nyheter

Prenumerera på Advitums nyhetsbrev

Om du väljer att prenumerera på vårt nyhetsbrev kommer du att erhålla information om vad som händer på Advitum, våra utbildningar och kundevent, nyttiga blogginlägg och viktiga produktnyheter. Självklart kan du säga upp din prenumeration med en enkel knapptryckning.